Excelin Yapısal ve Davranışsal Özellikleri
İster yeni bir Excel kullanıcısı olun, ister deneyimli bir Excel kullanıcısı olun, Excel’in temeli olan hücre yapısı hakkında pek anlatılmayan çok önemli bilgiler paylaşacağım. Özellikle hücrelerin davranışsal özelliklerini ve felsefesini anlamak, Excel'i anlamanızı ve kullanımını çok kolaylaştıracak hatta geri kalan birçok özelliğini çorap söküğü gibi gelmesini sağlayacaktır.
Excel nedir : Elektronik tablolama ve hesaplama uygulamasıdır. Excel programı açıldığı zaman görünümü bir tablo olup, ayrıca hesap yapma yeteneği çok gelişmiş bir Microsoft Office uygulamasıdır. Excel hücrelerden oluşur.
Hücre Nedir : Satır ve sütunların kesişimi sonucu oluşan dikdörtgen alanlara hücre denir. Hücreler sayfaları (sheet), sayfalar Excel kitabını veya Excel dosyasını oluşturur.
Excel’i anlamak için hücre yapısını ve özellikleri anlamak gerek. Zira bütün işlemleri hücreler ile yapıyoruz.
Excel hücrelerinde veri, biçim, formül tutulabilir.
Hücrelere veri girişi yapılmaktadır. Dikkat ederseniz girilen bazı ifadeler hücrede sola dayalı bazı ifadeler sağa dayalı olarak görünmektedir. Bunun nedeni hücreye girdiğimiz verilerin çeşitli tipleri ve özelliklerinin olmasıdır.
1- Veri tipleri: Excel hücresine girdiğimiz sayılar, harf veya özel karakterler (+ - * / ?) aslında birer veridir. Excel’e girdiğimiz bu verilerin tipleri vardır. En önemli veri tipleri
- Metin (alfasayısal veri) : A dan Z ye harfler, 0' dan 9' a kadar rakamlar, + - / * ? gibi özel karakterler metin veri tipleridir. İstanbul, İzmir, Ankara, 2A, Abc123, 06100, 0212 111 11 11 gibi isimler, posta kodları, telefon numaraları metin veri türlerine verebileceğimiz örneklerdir. Metin veri tipleri her ne kadar sayıları içersede bu sayılar üzerinde aritmetiksel işlemler tesis edilmeyen sayılardır. Posta kodu, telefon numarası, Kimlik numarası, Sicil numarası gibi.
- Sayılar : Üzerinde hesap yapılacak rakamlardır. Sayısal veriler ile metin verileri arasındaki farklar; Sayı tipindeki verilerde sayıların başında sıfır olamaz, sayıların aralarında boşluklar bulunmaz dolayısı ile sayı veri tipleri aritmetiksel işlem yapılabilecek verilerdir. Fiyat, maaş, adet, kilo gibi rakamları ifade eder.
- Tarih Saat : Tarih ve saat içeren veri tipidir. Tarih türündeki veriler bazı aritmetik işlemlere tabi tutulabilir. Bir tarihe gün eklemek, çıkarmak, gün, ay, yıl ekleme ve çıkarmak gibi.
2- Hücre biçimi: Hücre içinde ifadeler çeşitli renk, boyut, yazı tipi vb. biçimler alabilir. Telefon numarası, posta kodu, Sayıların binlik ayraçları, ondalık biçimleri gibi birçok biçim tanımı yapılabilir.
3- Formüller: Excel’de 123 gibi sabit değerler girilebildiği gibi aritmetiksel hesaplamalarda hücrelerde tutulabilir. Değerler sabit ifade olup, hesaplamalar değişken olabilir. Excelde eşittir işareti ile başlayan matematiksel hesap yapan işlevlerdir.
4- Fonksiyonlar: Fonksiyonlar içlerine parametreler alıp sonuçta bir değer dönen yapılardır. Excelin içinde yüzlerce hazır fonksiyon bulunmakla beraber kullanıcılar kendi fonksiyonlarını da yazabilirler. Kullanıcı tanımlı fonksiyon Visual Basic dili kullanılarak yazılır.